Câini Utilitari – Eroi

Câinele-erou al Armatei, Max, înmormântat cu onoruri militare Vineri 11 Septembrie 2015 la Cimitirul de Animale „Raiul Animalelor”Max La Parada

Camarazii câinelui-erou Max, militarii Grupului 2 EOD alaturi de de zeci de admiratori, i-au adus un ultim onor, pe o vreme rece şi ploioasă, de parcă şi cerul ar fi plâns pentru el,  la cimitirul pentru animale de companie „Raiul Animalelor”.

“Max a fost pentru toţi militarii un partener de nădejde, care şi-a riscat viaţa pentru cea a colegilor lui, în căldurile toride şi praful afgan”, au spus oficialii Armatei Române.  Este singurul câine soldat care a fost îngropat cu onoruri militare într-un cimitir.

A luat cu el jucăria preferată – mingiuca portocalie, lesa şi hamul pe care scrie cu majuscule RO ARMY (Armata Română).Max lesa şi hamul

„A fost partenerul meu de luptă şi prietenul meu cel mai bun. Va rămâne mereu în sufletul meu. Rămas bun, prieten drag”, spune plutonierul major Valentin Roşioară.”Rămas bun, camarade!”
Max pe Ultimul DrumMax şi Valentin RoşioarăMax s-a născut la 4 iunie 2006. La vârsta de 9 luni a început antrenamentele pentru depistarea explozibililor. A efectuat două misiuni în Afganistan. in 2014, a fost înţepat de un ţânţar de pe Lacul Văcăreşti şi infestat cu paraziţi care i-au invadat  treptat tot corpul.

“Max, cainele-erou s-a stins… Vă mulţumeşte pentru că l-aţi iubit şi vă promite că va veghea de acolo, de sus”, a scris Sorina Hanea, cea care l-a adoptat pe Max în ultimul lui an de viaţă.